Stanje čistoće u vozilu mnogo toga govori o vlasniku samom pa tako svatko tko želi pokazati da drži do sebe, treba držati i do svog limenog ljubimca. Kada se vozilo mnogo koristi, pojava fleka neminovna je stvar, posebice ako spadate u one vozače koji dozvoljavaju hranu i piće za vrijeme vožnje, a da i ne govorimo o tome ukoliko imate malo dijete ili čak više njih.

Postoje razne praonice koje tretiraju fleke na razne načine, a za tvrdokorne fleke posebno se preporučuju tako zvane kemijske autopraonice koje raznim tehnikama i kemikalija pokušavaju izvući dubinske nečistoće. Ipak, vrijeme je krize i besparice pa se danas mnogi vlasnici vozila odlučuju oprati ga kod kuće. Pomoći mogu razna sredstva koja se mogu pronaći po trgovinama uz nezaobilaznu mlaku i čistu vodu i po mogućnosti ‘minivaš’. Kada se radi o vanjskim zaprljanjima, malo šampona i veliki pritisak vode čuda čine, međutim kada se radi o zaprljanjima na presvlakama i tepisima u unutrašnjosti vozila, stvar je mnogo teža i kompliciranija. Naime, ove se fleke mnogo teže skidaju i također postoje mjesta na kojima se stvore, a jako su teško dohvatljiva. Stoga uz dobra sredstva za čišćenje, mnogo ribanja treba i dobra fizička sprema te gipkost tijela kako bi se doprlo do svih nečistoća.

U trgovinama postoji mnoštvo sredstava namijenjenih čišćenju unutrašnjosti vozila. Treba izabrati ono koje je namijenjeno tvrdokornim mrljama ili, što je još bolje, raspitati se kod ostalih vozača koje oni ocjenjuju kao najbolje. Ako niste zagovornik kemikalija koje, ruku na srce, nisu uvijek ni jeftine, pomoći može i ono što imate kod kuće – topla voda s malo sapunice i ‘priručno’ sredstvo kao što je primjerice pjena za brijanje, što se može naći baš u svakom kućanstvu. Dakako, potrebne su i dobre krpe i spužve, usisavač, a ono što je u konačnici najvažnije jest i želja te motivacija da se vozilo očisti dobro, što znači biti spreman na mnogo ribanja.

Prije početka pranja unutrašnjosti, najbolje je sve dobro usisati. Ovako se uklanja prašina i mehanička zaprljanja te možemo dobro vidjeti koje su to dubinske fleke po tepihu i presvlakama. Nakon toga dobro je vlažnom krpom, spužvom ili četkom prijeći preko cijelog tepiha ili presvlake, a potom nanijeti sredstvo za fleke direktno na fleku te ostaviti da djeluje neko vrijeme. Ako koristite samo vodu i sapunicu, fleku treba dobro istrljati i također ostaviti da odstoji neko vrijeme.

Kada se radi o jeftinom načinu čišćenja, treba znati da je soda bikarbona posebno učinkovita, a najbolje djeluje ako se fleka malo navlaži te se na nju stavi sode bikarbone te se onda dobro utrlja u fleku i ostavi djelovati neko vrijeme, nakon čega se sve ponovno usisa. Soda je posebno učinkovita kod uklanjanja neugodnih mirisa, što je velika prednost.

Za čišćenje fleka može poslužiti primjerice i pjena za brijanje koju je također potrebno utrljati, a za utrljavanje nam može pomoći i stara četkica za zube.

Ako u vozilu ima kože, ona iziskuje posebna sredstva za čišćenje koja se mogu nabaviti u trgovinama, a također i kokpit iziskuje drugačija sredstva za njegu, obično u obliku spreja ili pjene.

Također, u novije vrijeme sve su popularnije vlažne maramice za čišćenje unutrašnjosti vozila. Postoje različite vrste, neke su univerzalne, neke samo za čišćenje kokpita, a neke samo za kožu. Veoma su praktične jer omogućavaju brzo čišćenje te korištenje dok smo na putu i tada dođe do zaprljanja. Daju lagani sjaj kada se radi o kokpitu i koži te, dakako, ugodan miris.

Kako bi sve dobro izgledalo, najbolje je imati svoj ritam čišćenja i redovito ga se pridržavati. Primjerice, možete uvesti tjedni i mjesečni ritam čišćenja, što znači da jednom tjedno, na dan kada vam odgovara brzinski očistite unutrašnjost, a jednom mjesečno obavite detaljno čišćenje. Ovako će se vaše vozilo uvijek sjajiti od čistoće, a vožnja u takvom automobilu veće je zadovoljstvo.

Bez obzira kakvo sredstvo za čišćenje izabrali, neko skuplje ili se samo odlučili za mlaku vodu, sapunicu i sodu bikarbonu, jedno je sigurno – u današnje doba više ne postoji razlog zbog kojeg bi vaš automobil bio prljav. Zasučite rukave i krenite!

Izvor: Silux.hr