O nasljedniku Aventadora bilo je puno nagađanja, a sad je konačno predstavljen Lamborghini Sian, vrhunski elektrificirani supersportaš.

Premda su se glasine o najvećoj snazi od 1000 konjskih snaga pokazale promašenim, Lamborghini Sian je najsnažniji model u bogatoj povijesti talijanskog proizvođača. No, osim toga, prvi je elektrificirani Lambo u povijesti.

Time je Lamborghini konačno ušao u eru pogona na struju, gotovo punih šest godina nakon Ferrarija, McLarena i Porschea. No, Lamborghini Sian nije klasičan hibrid nego tzv. meki hibrid, zahvaljujući 48-voltnom sustavu koji isporučuje 25 kW (34 KS). Atmosferski benzinac 6.5 V12 iste je specifikacije kao i onaj koji se ugrađivao u Aventador SVJ. Uz kombiniranu snagu od 820 KS, pogon na sve kotače i 7-stupanjski automatski mjenjač Lamborghini Sian do stotke sprinta za svega 2,8 sekundi, a ubrzanje ne posustaje sve do 350 km/h.

Dobro upućeni pratitelji zbivanja u automobilskoj industriji odmah će primijetiti da su brojna dizajnerska rješenja posuđena s koncepta Terzo Millenio. Lamborghini Sian ipak nije toliko radikalno oblikovan, ali najnoviji model iz Sant’Agata Bolognese sigurno će privlačiti poglede znatiželjnika u svakoj prilici. Mitja Borket, šef dizajna Lamborghinija, tvrdi kako je uvjeren da će Sian na cesti izazivati jednaku količinu pažnje kao i svojedobno model Countach.

Premda je tek doživio internetsku premijeru, a službeno predstavljanje održat će se na salonu automobila u Frankfurtu, svih 63 primjerka već je rasprodano. Unatoč početnoj cijeni od čak 3,3 milijuna eura.

Izvor: autopress.hr