Naziv MBUX, Mercedes-Benz User Experience, novog informacijsko-zabavnog (infotainment = information + entertainment) sustava naglašava kako je korisničko iskustvo (UX) u njegovom fokusu. Jedinstvena značajka ovog sustava je mogućnost učenja zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. MBUX se može individualizirati i prilagođava se korisniku čime se stvara veza između vozila, vozača i putnika. Također, MBUX predstavlja početak nove ere usluge Mercedes me.

Dodatne značajke uključuju široki zaslon visoke razlučivosti u kokpitu vozila, navigacijski zaslon s tehnologijom proširene stvarnosti te inteligentnu glasovnu kontrolu s prepoznavanjem prirodnog govora, koja se aktivira pozivom Hey Mercedes.

MBUX odlikuje i sveobuhvatni koncept upravljanja dodirom. To omogućava kombinacija dodirnog zaslona, dodirne površine na središnjoj konzoli (touchpad-a) i na dodir osjetljivih tipki na upravljaču. Uz intuitivno iskustvo korištenja, još jednu prednost predstavlja i manje ometanje vozača tijekom upravljanja vozilom.

Još jedan prvijenac iz kuće velikih inovatora

“Nove tehnologije se moraju fokusirati na ljude koji ih koriste i pojednostavniti njihov život. Mi zbog toga kombiniramo intuitivnu i prirodnu uporabu s inteligentnim softverom koji sam uči u sklopu MBUX sustava”, rekao je Ola Källenius, član Upravnog odbora kompanije Daimler AG, odgovoran za istraživanja i razvoj automobila Mercedes-Benza.

Sajjad Khan, Ola Källenius i Gorden Wagener

“Sa sustavom MBUX još smo se jedan korak približili pretvaranju vozila u mobilnog pomoćnika”, ističe Sajjad Khan, potpredsjednik odjela digitalnih vozila i mobilnosti u kompaniji Daimler AG. “Sposobnost sustava da uči je spektakularna te do danas jedinstvena u automobilskoj industriji. Koristimo umjetnu inteligenciju kako bi korisniku pružili individualne prijedloge na osnovi njihovih navika. Algoritam koji za to koristimo je optimiziran za uporabu u automobilu i iskorištava mogućnosti koje mu pruža najnovija generacija čipova”.

“Dizajn korisničkog sučelja prenosimo u digitalni svijet, zahvaljujući sustavu Mercedes-Benz User Experience”, kaže Gorden Wagener, šef dizajna kompanije Daimler AG. “Time inteligentnu tehnologiju pretvaramo u jedno sveobuhvatno emocionalno iskustvo”.

Intuitivni sustav za više sigurnosti i udobnosti

Sustav MBUX donosi revoluciju korisničkog iskustva u automobilu te se može pohvaliti 3D grafikom visoke razlučivosti, koja se iscrtava i prikazuje u stvarnom vremenu.

Mercedes-Benz User Experience, čije se funkcije prikazuju na širokom zaslonu u kokpitu vozila, sastoji se od tri razine s rastućom gustoćom informacija:

Na prvoj se razini može pronaći ono što je poznato kao Početna stranica. Ovdje se, uz slobodno podesive glavne aplikacije (npr. telefon, navigacija i radio), prikazuju najvažnije informacije kao što su vrijeme dolaska, trenutno reproducirana pjesma, itd.


Sljedeća razina, Osnovni prikaz, s prikazom i kontrolama za jednu od glavnih aplikacija, kao što su mediji i navigacija, samo je jedan korak dalje. Na ovoj razini prikazuju se najvažnije informacije i kontrole. Značajne funkcije, kao što su traženje odredišta ili glazbe, grupirane su na dnu zaslona.


Za rijetko korištene informacije i postavke, na zadnjoj razini nalazi se Podizbornik.

Potpuna prilagodljivost sučelja

Potpuno digitalna ploča s instrumentima može se gotovo u potpunosti konfigurirati prema osobnim željama. Kao alternativa klasičnom prikazu brzine, na lijevoj strani zaslona mogu se prikazati funkcije kao što su analogni sat, podaci od početka vožnje, od zadnjeg poništavanja ili informacije o trenutnoj radio stanici / naslov pjesme. Na desnoj strani, uz brojač okretaja, također se mogu prikazati grafika sustava pomoći u vožnji, trenutna potrošnja, ECO prikaz ili navigacijska karta.

U načinu prikaza na cijelom zaslonu ukupna površina ploče s instrumentima koristi se za prikaz informacija pomoći u vožnji, putovanja ili navigacije:

MBUX sustav omogućuje korisniku uporabu funkcija vozila na zabavan i intuitivan način: visokokvalitetni animirani 3D renderi automobila prikazuju se na zaslonu i mogu se rotirati i zumirati u stvarnom vremenu. Postavke se mogu mijenjati jednostavnim dodirom 3D modela automobila. Nema više prolaska kroz duge izbornike.

Učinak promijenjene postavke je izravno vizualiziran te se time sam objašnjava. To je olakšano uporabom posebno snažnog grafičkog čipa Nvidije najnovije generacije, razine koja se prethodno koristila samo u igraćim konzolama. Softver sustava MBUX razvijen je i programiran unutar kuće. U njegovom razvoju sudjelovali su projektanti iz Kine (Peking), Japana, Koreje, Indije (Bangalore) i mnogi drugi.

Mercedes me: nove usluge, laka uporaba

S lansiranjem infotainment sustava MBUX pokrenute su nove i poboljšane connect usluge Mercedes me. To, između ostalog, uključuje navigacijske funkcije na osnovi komunikacije Car-to-X (informacije o uvjetima na cesti kao što su skliske ceste ili snijeg te prikaz vozila hitnih službi na karti) i lociranja vozila, što olakšava pronalazak parkiranog vozila, kao i primanje poruke u slučaju da nešto udari u parkirano vozilo ili ako je odvučeno. Aplikacija Mercedes me šalje podsjetnik da krenete na vrijeme kako biste stigli na sljedeći sastanak, uzimajući u obzir stanje u prometu.

Nova generacija mercedesovog infotainmenta, Mercedes-Benz User Experience, značajno je moćnija i nudi niz novih usluga i mogućnosti interakcije. Sve informacije su također vrlo atraktivno prikazane. Ovaj će sustav svoju premijeru imati u osvježenoj izvedbi A klase koja će javnosti biti predstavljena u Amsterdamu, 2. veljače.