Pogledate li malo detaljnije današnje automobile, na mnogima od njih ćete vjerojatno primijetiti sitna oštećenja. Za takva oštećenja najčešće su krivi kamenčići koji mogu oštetiti lim automobila za vrijeme vožnje ili dok je automobil negdje parkiran.

Vozite li se iza nekog kamiona, česta je situacija da s njegovih kotača ili prikolice za vrijeme vožnje ispadaju kamenčići koji mogu ostaviti trag na limu automobila. Također, ako vam je automobil parkiran blizu ceste, prilikom prolaska drugih automobila po cesti, vjetar može nanijeti kamenčiće na vaš automobil i napraviti štetu.

Osim kamenčića, štetu mogu prouzročiti i drugi automobili koji nepažljivo izlaze s parkirališta pa u tom manevru zahvate i vaš automobil.

Na svu sreću, saniranje takvih manjih oštećenja na lakiranoj površini automobila je relativno jednostavno i moći ćete ga uraditi kod kuće, bez odlaska automehaničaru kod kojeg bi taj zahvat bio puno skuplji. Zato svakako isprobajte neke od navedenih načina za saniranje štete.

Saniranje uz pomoć acetona i razrjeđivača
Radi li se o manjoj šteti, odnosno o plitkom udubljenju, možete probati koristiti lako dostupan aceton i razrjeđivač. Prvo izlijete malo acetona na krpu i njome prijeđete preko udubljenja, a zatim isto ponovite i sa razrjeđivačem. Ukoliko vam to ne pomogne, radi se ipak o većem udubljenju za koje će vam biti potrebna neka druga sredstva za saniranje.

Saniranje uz pomoć paste za poliranje
Pasta za poliranje je jedan od vrlo čestih proizvoda za kojima će vozači posegnuti prilikom pokušaja sanacije štete na automobilu. Ona se uz pomoć spužve nanosi na oštećeno mjesto, koje prethodno treba dobro očistiti. Nakon što se osuši, poprimiti će bijelu boju i onda ju treba obrisati pamučnom krpom. Pomoći će u slučaju nešto dubljih, sitnih oštećenja.

Saniranje uz pomoć posebne olovke (korektora)
Na tržištu se može pronaći i više varijanti posebne olovke (korektora) koja se koristi za saniranje manjih oštećenja. Djeluje na način da se njome prijeđe preko ogrebotine prilikom čega ona ispušta tekućinu koja popuni ogrebotinu i veže se s gornjim slojem laka. Može se koristiti na automobilu bilo koje boje, ali samo kod površinskih oštećenja.

Saniranje uz pomoć samoljepljivih folija
Samoljepljive folije su nešto skuplje od ostalih sredstava koji se koriste za samostalni popravak manjih oštećenja, ali ujedno pružaju i vidljivo najbolje rezultate. Prilikom kupnje morate odabrati boju koja odgovara vašem automobilu. Spektar boja koje se nudi je vrlo širok tako da ne bi trebali imati problema s odabirom. Isto tako, ove folije su dostupne u nekoliko veličina pa odaberite odgovarajuću, ovisno o veličini oštećenja koji namjeravate sanirati. Prije nego što je zalijepite, potrebno je taj dio na automobilu dobro očistiti čistom krpom. Ove folije odlično prianjaju na automobil i, ako ih dobro zalijepite, biti će gotovo neprimjetne.

Korištenjem gore opisanih metoda moći ćete sanirati manja oštećenja na vašem automobilu. Gotovo sva gore navedena sredstva su lako dostupna i moći ćete ih pronaći u specijaliziranim trgovinama s autodijelovima, ali i na mnogim benzinskim postajama, pa čak i u supermarketima. Ako pak niste zadovoljni rezultatom ili imate puno oštećenja na jednom dijelu automobila, uputite se nekom automehaničaru koji će u potpunosti sanirati svu štetu. Naravno, cijena takvog popravka će u konačnici biti ipak dosta veća.

Izvor: Silux.hr