Proljeće je stiglo i pred nama je sezona promjena guma

Što će nositi Vaši limeni ljepotani u ljeto 2018? Što se preporučuje, a što baš i ne te kako Vam Flat Servis može pomoći u svemu tome.

Flat Servis - Zamjena guma

S toplijim danima polako zamjenjujemo svoju toplu obuću laganijom . Naravno, kad se radi o nama odmah nam je jasno da čizme više nisu prikladne za nas i da je vrijeme za promjenu obuće. Ali što je sa našim limenim ljepotanima? Naravno, i oni moraju skočiti u laganiju obuću. Nekako olako to shvaćamo i zanemarujemo. Evo što zapravo radimo, sebi i njima, ne mijenjajući gume na vrijeme.

Vožnja na zimskim gumama za toplih dana neekonomična je, a može biti i opasna. Automobil ima povećanu potrošnju. Gume, koje su zbog svog sastava i količine sumpora tvrđe i do 20% , brže se troše i ne drže najbolje  cestu. Samim time i put kočenja se povećava, a to može dovesti do ozbiljne ugroze za Vas i ostale sudionike u prometu. Ima i onih koji koriste tzv. cjelogodišnje gume pa nemaju taj problem da dva puta godišnje odlaziti vulkanizeru. Da li su oni pametniji ili se samo vješto zavaravaju ne bi li malo uštedjeli na troškovima? U tu raspravu ne želim ulaziti.

Svake godine ADAC objavljuje rezultate testova za nadolazeću sezonu kako bi potrošačima preporučio  što kupiti, a što zaobići.

Na testu ljetnih guma, za sezonu 2018., testirale su se gume u dvije kategorije- 175 65 14 i 205 55 16.

Gume su testirane po slijedećim kriterijima: suha cesta, mokra cesta, udobnost, potrošnja goriva i  potrošnja guma.

Ove godine gume iz nižeg cjenovnog razreda ostvarile su bolje rezultate na testu.

Najboljom gumom iz prve kategorije  175 65 14 proglašena je Falken Sincera SN 832 Ecorun. Ona se pokazala dobrom i na suhoj i na mokroj cesti. Jedini nedostatak imala je u segmentu udobnosti  zbog razine buke.

Druga najbolja na testu bila je guma Semperit Confort – Life 2.  Ona je svoju ocjenu preporučljivost zaradila odličnim rezultatima na mokroj cesti i  dobrim rezultatima na suhoj cesti. Ali, kao i kod Falkena, zamjerka je buka što ipak ne bi trebalo biti presudno kod odabira. I prva i druga u cjenovnom su razredu guma do 300.oo kuna.

Ako pak volite markirane proizvode preporučujemo Continental ContiPremiumContact 5  koja je na testu bila ocjenjena kao najbolja na mokroj cesti ali je zamjerka potrošnja goriva i ta ju je mana stajala titule. Ni jedna od četrnaest testiranih guma nije u potpunosti podbacila na testu ali samo je jedna dobila ocjenu dovoljan i time zaslužila epitet najlošije – Sava Perfecta. Ta je guma na testu imala prilično dobar rezultat na suhoj cesti, zadovoljavajući što se tiče potrošnje i habanja, ali se na mokroj cesti pokazala najlošija i time sve pokvarila.

U drugoj kategoriji  205 55 16,  koja se često korist kod nas, na markama kao sto su Golf Ford Focus Hyundai i 30 i Audi i ostali, pobjedu je odnijela guma  Michelin Primacy 3 . Guma se pokazala  vrlo dobra na suhoj cesti, dobra na mokroj i daleko najbolja što se tiće potrošnje samih guma. Možda bi taj faktor, uz dobre karakteristike na cesti, mogao biti okidač kod odabira nove obuće vašem limenom ljepotanu. Cijena te gume je cc 550.oo kuna što, kad se uzme sve u obzir, i nije pretjerano jer ipak dobivate kvalitetan, pouzdan i trajan proizvod.

Druga najbolja na testu je Bridgestone Turanza T001 Evo . Ova se guma pokazala najboljom na mokroj cesti, dobrom na suhoj i ima zavidne rezultate što se tiče potrošnje goriva i potrošnje samih guma.  Cjenovno ipak znatno jeftinija od Michelina (cijena cc 460.oo kuna) pa bi zato mogla bi biti čest izbor kod nas.

U ovoj kategoriji treba istaknuti još jednu gumu Continental ContiPremiumContac 5. Ova se guma pokazala odličnom na mokroj cesti i najbolja od svi testiranih što se tiće potrošnje goriva. Cjenovno gledano ona je između Michelina i Bridgestonea sa cijenom oko 500.oo kuna

I za kraj, valja napomenuti da nećete pogriješiti ako u ovoj kategoriji odaberete  Semperit  Speed  Life 2. Guma koja je dobra na mokroj cesti i koja nije podbacila niti u jednoj drugoj kategoriji na testu, a cjenovno je ispod 400.oo kuna

Eto, nadam se da sam Vam bar malo pomogao što odabrati, a što zaobići.

I upamtite guma glavu čuva, a Flat Servis Vašeg limenog ljepotana i Vaše vrijeme.

Mi uvijek imamo vremena za Vas.

Slobodno nam se obratite i ovog proljeća elegantno zamijenite obuću svog limenog ljubimca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *