Na globalnoj razini autoindustrije osjeća se nestašica guma. Iako nitko ne želi izaći u javnost s konkretnim podacima, jasno je da su proizvođači automobila i distributeri suočeni sa velikim problemom. Za sve je kriva pandemija korona virusa zbog koje su još prije godinu dana tvornice bile primorane staviti ključ u bravu na 40-tak dana, neke i puno duže. Od tada, točnije od ožujka 2020. godine proizvođači guma hvataju korak i nikako da se vrate u normalu s isporukama.

Kakvo je stanje na domaćem tržištu i prijeti li nama nestašica provjerili smo u razgovoru s voditeljem nabave u Vulkalu Damirom Hrnčićem. – Situacija je složena i mogu vam potvrditi da se radi o velikom problemu na globalnoj razini, no u Hrvatskoj je trenutno pod kontrolom.

image

Skladište guma

Marin Tomaš

Cijeli svijet čeka rasplet situacije sa koronavirusom jer ona diktira isporuke. U međuvremenu je poskupio transport, ne isplati se uvoz iz Kine, a i potražnja za gumama u Europi se povećava. Na lokalnoj razini čekamo turističku sezonu, još ne znamo u kojem obliku, kada možemo očekivati veću potražnju za gumama – ističe Hrnčić.

U obzir trenutno ne dolazi ni odlazak preko granice u Sloveniju jer tko bi se upustio u avanturu sa testovima na Covid-19 ili eventualnom karantenom zbog kupovine novih guma? Vjerujemo nitko. Svi smo taoci koronakrize i možemo se jedino nadati da većih potresa, odnosno novih zatvaranja na tlu Europske Unije neće biti jer svjetskim proizvođačima naša zemlja sigurno nije prioritet.

Prema službenim podacima Europoola koji bilježi gume koje su prodane ovlaštenim prodavačima u Hrvatskoj, godišnje se proda milijun i 250.000 guma, no toj brojci treba pribrojiti i paralelni uvoz europskih veletrgovaca i zastupnika automobila te proizvođače guma van EU koji nisu obuhvaćeni ovom statistikom. Iako na prvu djeluje kao ogromna brojka, ona je ustvari prilično mala, toliko naime potroše vozači u francuskoj metropoli Parizu ili talijanskom Milanu.

Ukratko

Zbog rigoroznih kontrola na granici, odlazak u Sloveniju po gume trenutno nije isplativa opcija

U Hrvatskoj problema za sad nema, no ostatku Europe osjeća se deficit guma, ponajviše egzotičnih dimenzija iznad 20 inča

Izvor: jutarnji.hr